Sterkste daling van de werkloosheid in tien jaar

Gepubliceerd op 19-01-2017

De werkloosheid blijft dalen. In december stonden 482.000 mensen geregistreerd als werkloos en werkzoekend, 17.000 minder dan in de maand ervoor. Dat is 5,4 procent van de beroepsbevolking. "Er waren meer baanvinders dan baanverliezers" stelt het CBS.

De dalende werkloosheid doet zich voor in alle groepen, bij mannen en vrouwen, jongeren en ouderen. Tegenover minder werklozen staan ook meer werkenden, mensen die nieuw de arbeidsmarkt opstromen of weer een baan zoeken.

In 2016 is de werkloosheid in tien jaar niet zo hard gedaald. Een jaar geleden was het werkloosheidspercentage nog 6,6. De laatste keer dat de werkloosheid zo sterk daalde was in 2006. Vooral 45-plussers vonden werk, zo'n 110.000. Onder jongeren liep de werkloosheid ook flink terug naar het laagste niveau in vijf jaar.

Toch ligt het werkloosheidspercentage nog wel hoger dan voor de crisis. Eind 2008 zat maar 3,6 procent zonder werk.

WW-uitkering

Het aantal WW-uitkeringen is ook stevig gedaald. Eind 2016 waren er bijna 34.000 minder WW-uitkeringen. De daling was het sterkst onder jongeren, onder 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen maar licht af. De sterkste daling was in de bouw, gevolgd door de uitzendbranche en de metaalbedrijven.

Bij het grootwinkelbedrijf, winkelketens en warenhuizen, waren er juist meer uitkeringen. Dat kwam door een reeks grote faillissementen, zoals van V&D.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is opgetogen. "Fantastisch voor hen die werk gevonden hebben en ook hoopvol voor iedereen die graag aan de slag wil."

Bron: NOS 19 januari 2017

Terugkeren naar overzicht

Actueel nieuws

 • SNA Keurmerk

  Stichting Normering Arbeid Nen 4400-1 Aantal gecertificeerde ondernemingen gestegen

  Lees meer
 • Uitzendbureaus en payrollbedrijven snelstgroeiende bedrijven

  dienstverlening kent de meeste snelle groeiers en in die sector steken de uitzendbureaus er boven uit.

  Lees meer
 • Groei flexcontracten, vooral bij jongeren met bijbaan

  CBS: groei flexcontracten, vooral bij jongeren met bijbaan

  Lees meer