Flexbranche groeit met zes procent in 2018

Gepubliceerd op 27-11-2017

Flexbranche groeit met zes procent in 2018

De flexbranche blijft in 2018 groeien, door een verdere stijging van de vraag naar personeel. In drie jaar tijd werden al 200.000 uitzendbanen gecreëerd. ING Economisch Bureau verwacht dat na een urengroei in 2017 van circa zeven procent deze ook in 2018 op een hoog niveau blijft. De stevig doorgroeiende economie blijft vooral voor extra vraag naar technisch en industrieel flexibel personeel zorgen.

Flexbranche behoort tot de top binnen zakelijke diensten

Met een omzetgroei van naar verwachting 7 procent in 2017 is de flexbranche één van de best presterende sectoren binnen de zakelijke dienstverlening. De goed draaiende economie en verkrappende arbeidsmarkt voeden ook in 2018 de stijgende vraag naar flexpersoneel en aanvullende diensten als werven en selecteren. De bouw, een belangrijke afnemer van flexibel personeel, blijft stevig doorgroeien. Ook in een andere sector waar veel met uitzendkrachten wordt gewerkt, de logistieke dienstverlening, groeit verder. 

 Drijvende kracht achter banengroei

De flexbranche is nog altijd de drijvende kracht achter de banengroei. Van de in het tweede halfjaar van 2016 en het eerste halfjaar van 2017 per saldo gecreëerde 196.000 werknemersbanen, kwam ruim een derde deel via uitzenders tot stand. De vraag naar industrieel personeel is in geheel 2017 het sterkst gestegen. De verwachting is dat deze trend zich in 2018 voortzet.

Groei vlakt af

ING Economisch Bureau verwacht in 2018 opnieuw groei voor de flexbranche: zes procent in uren. De economische groei blijft op niveau en de vraag naar personeel is nog altijd groot. De werkloosheid loopt terug tot 4%. De arbeidsmarkt vertoont in toenemende mate tekenen van krapte. In software en services ziet een steeds groter deel van de ondernemers een tekort aan personeel als groeibelemmering. De wens van werkgevers personeel te binden, beperkt de doorgroei van flexbedrijven enigszins.

Technologie van grote invloed op termijn

De effecten van technologie zijn van grote invloed op de structurele ontwikkeling van de verschillende segmenten (specialist, generalist, professional). Door technologische vernieuwing groeien en krimpen organisaties tegenwoordig sneller en zijn andere competenties nodig. Hierdoor stijgt de behoefte aan flexibiliteit. Technologie zet de flexbranche ook onder druk: platformen maken vraag en aanbod van medewerkers transparant en nemen zo een deel van de rol van de branche over.

 

Bron: ING 20 november 2017.

Terugkeren naar overzicht

Actueel nieuws

 • SNA Keurmerk

  Stichting Normering Arbeid Nen 4400-1 Aantal gecertificeerde ondernemingen gestegen

  Lees meer
 • Uitzendbureaus en payrollbedrijven snelstgroeiende bedrijven

  dienstverlening kent de meeste snelle groeiers en in die sector steken de uitzendbureaus er boven uit.

  Lees meer
 • Groei flexcontracten, vooral bij jongeren met bijbaan

  CBS: groei flexcontracten, vooral bij jongeren met bijbaan

  Lees meer