Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
R&E Services

Werknemers staan open voor flexcontract

Gepubliceerd op 15-03-2016

Van de werk(zoek)enden in de publieke sector zou 81% bereid zijn om een vaste baan op te geven voor een flexibel contract als die baan beter{ past bij hun }ambities en aanwijsbaar leuker is. Dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven dat duidelijk streeft naar meer flex. Deze opvallende conclusie trekt Driessen HRM op basis van onderzoek door TNS Nipo in de publieke sector.

Jongeren open voor flexcontract
Toch lijkt voor veel werkenden en werkzoekenden het gebrek aan (financiële) zekerheid de keuze voor werken op flexibele basis op dit moment nog in de weg te staan. Door (financiële) zekerheid te waarborgen, wordt de keuze voor een flexibel contract sneller gemaakt. Wanneer respondenten de keuze krijgen om een vast contract in te wisselen voor een flexibele baan die beter past bij hun ambities én aanwijsbaar leuker is, zou 18% van de respondenten dit aanbod direct accepteren. 63% zou het overwegen en slechts 19% zou het niet doen. Bij hetzelfde aanbod met (financiële) zekerheid accepteert 28% de flexibele situatie direct. 57% overweegt en het is slechts 15% verkiest het werken in vaste dienst.
Jongeren staan vaker open voor een baan op flexibele basis dan ouderen. Ook lijken hoogopgeleiden een vast contract gemakkelijker op te geven dan laag- en middelbaar opgeleiden.

Zzp-schap niet zo populair
Tegelijkertijd komt uit het jaarlijkse HR Benchmark-onderzoek van Raet naar voren dat een overstap naar het zzp-schap voor medewerkers die in loondienst zijn zo goed als uitgesloten is; slechts 3 % van de Nederlanders is van plan ooit voor zichzelf te beginnen, 15 % zou de overstap overwegen, maar het overige deel ziet een bestaan als zzp'er niet zitten. Belangrijkste redenen om dit niet te willen zijn financiële onzekerheid (54%) en arbeidsongeschiktheidsrisico's (45%). Ook generatie Y, waarvan verwacht wordt dat zij flexibiliteit hoog in het vaandel heeft staan, ziet dit zo. Van deze jongere generatie geeft bijna twee derde (64%) aan onder geen beding de overstap naar het zzp-schap te willen maken.

HR wil meer flex
Uit het HR Benchmark-onderzoek van Raet dat ruim een derde (34%) van de Nederlandse HR-managers verwacht dit jaar minder mensen in loondienst te hebben. Vooral in non-profitsectoren als de zorg en de overheid ligt de nadruk op de krimp van vaste medewerkers. Het aantal flexibele arbeidsrelaties stijgt volgens 39 % van de HR-managers in verhouding naar verwachting wel. Met name in de zakelijke markt. Het bedrijfsleven streeft dus nadrukkelijk naar meer flexibilisering.

Bronnen: Driessen HRM/Raet

Actueel nieuws

  • Positieve verhalen en gedeelde ervaringen van klanten vinden wij erg belangrijk.
  • Nu de eerste weken van het nieuwe jaar zijn aangebroken willen we graag even van ons laten horen
  • Woon jij in de Hoeksche Waard, ben je tussen de 16 en 27 jaar en wil jij je blijven ontwikkelen? Doe dan mee met HW doet, waarbij wij leerzame en...